Nyheder

PRESSEMEDDELELSE:

”FORTIDMINDEGUIDE.DK ER STADIG STÆRK EFTER SNART 20 ÅR PÅ NETTET”

Danmarks største guide for formidling af fredede fortidsminder ”Fortidsmindeguide.dk” under Danmarks Kulturarvs Forening er netop genopstået på en ny og meget brugervenlig platform.

Hjemmesiden som næste år fejrer et stolt 20-års jubilæum. opstod i 2002 som formidlingsplatform for offentligt tilgængelige, fredede fortidsminder i Århus Amt og overgik i 2007 til Danmarks Kulturarvsforening, som efterfølgende har udbygget guiden til nu at omfatte mere end 250 offentligt tilgængelige og seværdige fortidsminder spredt ud over det danske land.

”Midt i en Corona-tid rammer guiden plet med gratis turforslag til seværdige fortidsminder, som tilmed ofte ligger i de skønneste landskaber vi har”, udtaler bagmanden bag guiden arkæolog Karsten Kristiansen. ”Det har længe været ønskeligt at opgradere den gamle guide til en mere nutidig digital platform med integration af f.eks. film og interaktive kort samt ikke mindst at tilpasse guiden til mobiltelefon og tablets” siger arkæologen.

”Det er lidt heldigt at arbejdet med at omlægge fortidsmindeguiden er afsluttet netop nu, hvor alle grundet pandemien genopdager Danmark og bevæger sig meget mere ud i landskabet på tur” supplerer foreningens formand Jørgen Mejlsø.

Fortidsmindeguidens lokaliteter opstår i samarbejde med de danske kommuner og omhandler de bedste og mest seværdige af de ca. 32.000 fredede fortidsminder, som stadig findes synlige i det danske landskab. Når der er eller bliver forhandlet offentlig adgang til et seværdigt fortidsminde, og fortidsmindet og dets nærområde efterfølgende plejes regelmæssigt af kommune, stat eller evt. lodsejer, kan lokaliteten optages på fortidsmindeguiden. Ved langt de fleste steder vil den besøgende også blive mødt af yderligere information i form af informations- og adgangsskiltning.

På fortidsmindeguiden beskrives de enkelte lokaliteter, deres historie og særlige kendetegn rigt illustreret med fotos, tegninger og kort samt f.eks. unikke droneoptagelser. Udførlig adgangsbeskrivelse og litteratur/links understøtter et besøg på stedet, og den enkelte lokalitet kan også samles i et færdigt print klar til søndagsturen, hvis man ikke ønsker at se lokaliteten direkte online på stedet via sin mobiltelefon. ”Fortidsmindeguiden har således også et stort potentiale i f.eks. undervisningssammenhænge” kommenterer Jørgen Mejlsø.

Danmarks Kulturarvsforening er en almennyttig forening stiftet i 2006. Foreningen har til formål at fremme bevaring og formidling af Danmarks jordfaste kulturarv, samt gøre de kulturhistoriske elementer tilgængelige for publikum. Danmarks Kulturarvs Forening ser en stor opgave i at fremme bevaring af fortidsminderne ved at opmuntre kommunerne og staten til at fortsætte og om muligt udvide pleje og formidling af fortidsminderne og den vigtige danske kulturarv de repræsenterer og foreningen er netop blevet høringsberettiget i sådanne sager.

Danmarks Kulturarvs Forening - Vesterheden 87 - 8800 Viborg
Tlf: 20 80 92 10 - jm@kulturarvsforening.dk

Privatlivspolitk | Cookiepolitik